Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

Egészséges zöld tea

 

A tavasz lenyűgöző illatára és élénk színvilágára emlékeztető zöld tea a világ egyik legnépszerűbb frissítő itala. Történészek és botanikusok szerint az ősi Kínából származik, és innen terjedt el egész Ázsiában, majd szerte a világon. Miért? A válasz egyszerű: élénkítő hatású, alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom.

A zöld teát – a többi teaféléhez hasonlóan – egy örökzöld fatermetű növény, a Camellia sinensis leveleiből készítik. Bár e növényfajta akár több méteresre is képes megnőni, a teaültetvényeken bokorméretű cserjék formájában termesztik: a példányokat kb. 1 méteresre metszik vissza a gyorsabb növekedés és a hatékonyabb szüret érdekében.

A teamezőkön csak a legkisebb és legfiatalabb leveleket szüretelik le. Az új hajtások általában 1 hét alatt jelennek meg, viszont nagyobb magasságokban ez az időtartam hosszabb lehet (bár a tea minősége is jobb lesz).

A kutatók megállapították, hogy a zöld tea tartalmaz egy, a polifenolok csoportjába tartozó, katekhin nevű vegyületet, amely antikarcinogén hatású, csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát.


A katekhin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását. A fekete tea 3-10%-nyi katekhint tartalmaz, az oolongokban 8-20% van, míg a zöld tea teljes súlyának 30-45%-át teszi ki. Az eltérő katekhin tartalom az eltérő feldolgozási folyamatoknak köszönhető.


A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókat. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is.


Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át:


  • Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.

  • Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti

  • Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét

  • Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát

  • Kiválóan normalizálja az emésztést, rendezi a bélműködést

  • Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, a koleszterin anyagcserét, ennek köszönheti infarktusellenes hatását, és ezért jó az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.

  • Kínai kutatók alátámasztása szerint vese-, epe-, és a különböző hólyagkövek kialakulását is gátolja. Ez valószínű azért is igaz, mert Kínában nem ismerik ezeket a betegségeket.

Az orosz orvosok a zöld teát az egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon, stresszoldó és anyagcsere normalizáló hatását az orvosi egyetemeken is tanítják.


Mongol gyógyászok szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása véd az általános allergiák ellen, megelőzi a fogszuvasodást, és igen erőteljes ráncoldó és öregedés gátló. Fiatal korban - hormonnormalizáló hatása miatt - megelőzi a pattanások kialakulását.


Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok igazolták. Bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt legalább napi 5 csésze zöld teát, az nem hízik el, illetve ha már túlsúlyos, akkor havi egy-két kilogrammot tud fogyni, persze csak akkor, ha betartja az egészséges étkezés szabályait.

Kísérletek bizonyították, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a karcinogének hatását a szervezetben, amit fehér egereken ki is próbáltak. A bőrrákos egerek állapota jelentősen javult, de a tea ráadásul segített lelassítani vagy megelőzni a gyomor- és tüdődaganatok kialakulását.


A cigarettafüsttől tüdődaganatossá vált egerek 45%-a javulást mutatott. Japánban, ahol az emberek rengeteg zöld teát fogyasztanak, a tüdőrákosok halálozási aránya a legalacsonyabb a világon - annak ellenére, hogy a cigarettázás mértéke a japán férfiak között a legmagasabb!


Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet!


Újabban a zöld tea porrá őrölt változatát kapszulázzák "szűztea" fantázianéven. De ne legyünk annyira lusták, hogy ezt a neves növényt kapszula formában vegyük magunkhoz, amikor főzete lényegesen hatásosabb, és jóval erőteljesebb a gyógyító és egészségmegőrző hatása is.


A zöld tea elkészítése:


Teakészítéshez mindig alacsony ásványtartalmú tiszta klórmentes vizet használjunk.
A vizet ne mikróba, és ne műanyag vízforralóba melegítsük, hanem lehetőleg olyan rozsdamentes acél vízforralóban, amit csak erre a célra használunk.


A leforrázandó teamennyiség a zöld teák esetében 2 dl vízre számolva 1 teáskanál.
A tea áztatására a legmegfelelőbb a máztalan vörös, többször kiégetett agyagkanna, vagy raku.


Fém vagy műanyag kannát semmi esetre se használj. Természetesen porcelánkannát használhatsz, de soha ne mosd el belülről, csak kiöblíteni szabad!


A vizet addig forrald, amíg nem zubog, majd vedd le a tűzről, és hagyd visszahűlni 70 fokra. csak ha visszahűlt, akkor öntsd rá a levelekre. Azonnal fedd be, és mindössze 1-3 percig hagyd állni, majd szűrd le.


A zöld tea leveleit másodszor is le lehet forrázni, ugyanis a második forrázáskor egészen más hatóanyagok oldódnak ki belőle. Ilyenkor már 5-8 percig is ázhat a levél.


A zöld teát porcelán vagy máztalan agyag csészéből idd, ízesítés nélkül.


Tippek kezdő zöld tea fogyasztóknak


Aki még nem békült ki a zöld tea ízével, annak ajánlom, hogy fehér teával kezdje, ugyanis az egyáltalán nem keserű, sőt határozottan kellemes és bársonyos, édeskés íze van. Kóstold meg a Jin-csen-t (Yin Zhen, Ezüst Tű) vagy a Pai-mu-tan-t. Ha már ezt megszoktad, akkor jöhet a zöld. Én az ízesített virágos keverékekkel kezdeném, és nem rögtön a natúrral.


Kóstold meg a Szamurájt, vagy a Pouchong-ot, de finom a Lady Green keverék is. Különleges, de nagyon kellemes édeskés íze van a Genmaicha japán zöld teának, amelyben pirított barnarizs is van Bancha levelekkel. A Sencha fajták is lágyabb ízűek.

Ha már belejöttél, akkor jöhet a Dong Jang Dong Bai, a Tian Mu Quing Ding, és a Gunpowder.

Forrás: http://antalvali.com/?evp=90

 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet