Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

A mákolaj - a csontritkulás természetes csodaszere 

Aminosavakban, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavban, foszforsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. A mákolajról érdemes tudni, hogy:

- elősegíti a magas vérnyomás csökkenését
- kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása
- normalizálja a vér koleszterinszintjét
- jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál
- növeli a szellemi teljesítőképességet
- idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású
- a csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.”
[ Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]

 

Felhasználási javaslat:

Ajánlott naponta 1 teáskanál étkezés közben, vagy készételbe keverve a lap alján lévő receptek alajpján.

 

"Mák csontritkulás ellen


Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.

A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak.

Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 kanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően." forrás: Terebess konyhakert

Megkérdezték tőlem, ezt válaszoltam: A mákolaj nem kábítószer, ahogy a mákszemek sem! Csak igen minimális mennyiségben tartalmaznak alkaloidokat. A gubó már nagyon sokat  tartalmaz, ebből készítik a morfiumot. A mákszemek nagyon egészségesek, ahogy a mákolaj is! A mákolaj kizárólag a mákszemek kisajtolásából készül. A hatóságok nálunk rendszeresen morfin-vizsgálatot végeznek, mely garantálja a morfinmentes mákolajat.

 

És most részletezve:

Először röviden a mákról: "A csontépítés szempontjából fontos a magnézium és a foszfor jelenléte. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik. A mákban 506 mg magnézium található, tehát a legoptimálisabb arányban.

A foszfor jelenléte szintén nélkülözhetetlen a csontépítésben. Az ásványi anyagok közül a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben.Mindezekből következik, hogy az egyik leghatékonyabb ellenszere a csontritkulásnak a mák gyakori bevitele a szervezetbe. Még az elaggott csontrendszert is képes újjáépíteni, mindehhez azonban tartós (1-1,5 év) használat szükségeltetik. A mákot mellékhatásmentesen lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár csontépítés céljából.

 

Éjszakai alvásproblémák:

A mákmagok minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaznak, azonban ezeknem okoznak függőséget, és nem számítanak kábítószernek. A máknak altató hatása is van, nem véletlen, hogy a latin kifejezésben szereplő „somniferum” jelentése „álmot hozó”. A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve annak olajának nyugtató hatása van az idegrendszerre is.

Szív- és keringési betegségek:

A mákszemek zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, csökkenti az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal csökkenhet a magas vérnyomás is. A mák olajának rendszeres használatával csökkenthető a vér összes lipidszintje és szabályozhatja az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterinszintet is."

A mákolaj koncentráltan tartalmazza a mákban található hatóanyagokat, mivel azok zsírban oldódnak, és így az olajba (a növény "zsírjába") belekerülnek. Fontos, hogy HIDEGEN SAJTOLT legyen a mákolaj, mert ez tartalmazza a legtöbb hasznos anyagot, mivel az semmilyen manipulációnak (pl. hevítésnek, duzzasztásnak, extrakciónak) nincs alávetve. Véleményem szerint a mákolaj jobban felszívódik a szervezetben, mint a mákszemek. Ezt a megállapítást arra alapozom, amit bárki kipróbálhat: egyen bármilyen mákot tartalmazó élelmiszert, és nézze meg az emésztés "következményét"!  Sok mákszem átszalad az emésztőrendszeren még darált állapotban is!

 

A mák hatóanyagai: 

Zsírsavak (az összzsírsav %-ban):

palmitinsav 11 %
sztearinsav 2 %
olajsav 11 %
linolsav 72 %

Ásványi anyagok (100 grammban):

foszfor 800 mg
kalcium 968 mg
kálium 1105 mg
magnézium 506 mg
nátrium 16,5 mg
vas 15 mg


Vitaminok:

B1 (tiamin) 4,9 mikrogramm
B5 (pantoténsav) 0,08 mg
B6 (piridoxin) 0,46 mg
B7 (H) (biotin) 24 mikrogramm



Aminosav tartalom: (g/100g fehérje). Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális.

A mákban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható:
fenil-alanin 5,4 (ez természetes anyag, ezért nem keverendő az aszpartámmal, melynek kémiai neve: N-L-alfa-aszpartil-L-fenilalanin-1-metilészter, és amely egy mesterséges anyag) 

  • hisztidin 3,5 
  • izoleucin 6,0
  • leucin 9,6
  • lizin 6,8
  • metionin 2,1
  • treonin 5,9
  • triptofán 1,9
  • valin 8,1 "

Mákolaj receptek:

A legegyszerűbb recept: mézzel kent kalács vagy kenyér darabok mákolajba mártogatva. Egyszerű és finom, továbbá nagyon egészséges!

Meggyes-tejszínes frissítő ital mákolajjal

80 dkg Meggyet (lehet friss, fagyasztott vagy konzerv is) turmixoljunk össze 1 dl vagy 2 dl tejszínnel, 3-4 evőkanál cukorral, vagy mézzel, és 2-4 evőnál mákolajjal. Az arányokat ízlés szerint variálhatjuk.

Tejfölös uborkasaláta mákolajjal


Hozzávalók két főre:
2 db kígyóuborka
¾ doboz tejföl
¾ doboz natúr joghurt
2 evőkanál Alma gyümölcsecet
1 evőkanál kapor
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1 kiskanál porcukor
3 evőkanál mákolaj

Elkészítés: a megtisztított uborkát vékony szeletekre szeljük. A tejfölt, a joghurtot, sóval, borssal kikeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd ezt az egészet jól elkeverjük az uborkával.

Mákolajos muffin

Hozzávalók: 1 bögre joghurt, 1 bögre liszt, 1 bögre darált mák, 3 tojás,1 csomag sütőpor, fél bögre mákolaj, fél bögre étolaj, fél bögre cukor ízlés szerint

Elkészítés: Az alapanyagokat összedolgozzuk és a kibélelt muffinformákba tesszük. Ízlés szerint apróbb gyümölcsöket is keverhetünk hozzá.

 Forrás: http://bekebeliarany.hu/

Az idézetek forrása: Timcsi gyógynövénykert

 

 

 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet