Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

 

A SAVASODÁS CSAPDÁJÁBAN

Lúgosítás szerepe (vízzel is) és fontossága a megfelelő egészség érdekében

A mindenható Ph mérleg itt

Lugositás-savasodás (tananyag szinten)

Nagy a hajtás, de hova?

Ismeretlen eredetű fáraddtság gyötör mindenn nap. A bőrünk száraz érdes, rugalmatlan, a hajunk korpás, lábunk izzadékony. És jön a többi baj szép lassan. Bázisok, lúgok (közömbösítő) hiányának egyik legismertebb jelenségeként (nem csak idős korban) gyomorégés alakul ki időnként. A másodoik fázisban a felszökő sav kimarja, és idővel legyengíti az érzékeny nyelőcsövet. Persze ez már egy előrehaladott állapot, egy folyamat következménye.

Ez a folyamat az elsavasodás.

Savakat a test maga is termel – pl.: gyomorsav, húgysav, ecetsav, tejsav. Bázisokat ( lúgosítókat ), azonban kizárólag a táplálékkal vehetünk magunkhoz és folyamatosan el is használjuk azokat. Ezen kívül túl kevés alkalmat adunk a szervezetünknek arra, hogy természetes módon szabaduljon meg a savaktól, keveset iszunk és túl keveset mozgunk. E miatt túl kevés savat lélegzünk ki a tüdőnkön, ráadásul az oxigénhiány további savak termelődéséhez vezet. A test a krónikus vitamin- és nyomelem-hiány miatt is savakat képez, mert nem tud befejezni bizonyos anyagcsere-folyamatokat.

A túlsavasodás, lúgosítás hiánya számtalan panaszt eredményezhet. Az ember elcsigázottnak érzi magát, krónikus fáradtság gyötri és csak nagyon lassan piheni ki magát, akkor sem teljesen. A bőr hajlamos az ekcémára, az orr és a szem irritációval reagál és tisztázatlan eredetű, egyre erősödő fájdalmak jelentkeznek.

A reggeli vizelet pH-értékének meghatározása ellenben diagnosztikailag szinte pontosan visszatükrözi a szövetek állapotát, valamint egyszerűen és olcsón elvégezhető. Ha a reggeli vizelet pH-érték 7-nél kisebb (pl.: 6-os vagy 5-ös), a testet pótlólagosan bevitt bázisokkal, lúgokkal KELL tehermentesíteni. Azt érdemes tudni, hogy a pH5 folyadék savtartalma tízszer magasabb, mint a pH6-osé és százszor(!) magasabb, mint a pH7-esé.

A vesék csak a vízben oldott savakat tudják kiválasztani, amihez elegendő mennyiségű víz kell, ezért olyan fontos a tisztulás során, hogy naponta legalább 2-3 liter vizet igyunk. Egy kis szelet sült hús mintegy 5 gramm húgysavat tartalmaz. A testnek 6-8 liter vízre van szüksége egyetlen gramm húgysav hígításához és lebontásához.

Ha túl sok sav kerül a belekbe, azok nem hajlandók felvenni a táplálékot és hasmenés útján eltávolítják a testből. Ha valaki kizárólag érett gyümölcsökkel és friss zöldségekkel táplálkozik és nem iszik alkoholt vagy kávét, annak nem kell aggódnia a túlsavasodás miatt. Testünkben azonban elsősorban akkor lép fel erős túlsavasodás, ha fehérjét, tehát a húst a halat, a szárnyasokat, a tojást és a tejterméket SZÉNHIDRÁTOKKAL, például krumplival, rizzsel, tésztával, vagy kenyérrel együtt fogyasztjuk.

Ide tartozik a különböző szénsavas italok fogyasztása is. „De hiszen ez teljesen normális” és ez igaz is, csakhogy ettől ez még nem helyes. Éppen ezért a savakat kompenzálni kell kívülről, étel, vagy ital formájában, bevitt bázisokkal, lúgokkal, amire tökéletesen alkalmas a lúgos víz fogyasztása, amiből a napi minimum 2-3 litert kellene meginni ahhoz, hogy legyen elegendő bázis a szervezetben bent rekedt savak közömbösítéséhez, a megfelelő lúgosításhoz.

Hangulatromboló

A túlsavasodás nem csak a test egészségi állapotára van katasztrófális hatással, hanem a kedélyállapotra is. A zavar következtében kihunyhat az életöröm, sőt, akár depresszíó is jelentkezhet. A savtalanítás folyamán gyakran váratlan, nagyon kellemes javulásról számolnak be az érintettek. Savtalanítás, lúgosítás után az ember jobban reagál a napozásra is, mert csökken az UV sugarakkal szembeni érzékenység. A természetben a savas esők okozta elsavasodás jelenti a legnagyobb problémát. 5-ös pH-érték esetén elpusztulnak a tavakban a halak, mert a sav halált jelent.

Az elsavasodás egyik kísérő jelensége a Candida albicans okozta, egyre elterjedtebb gombás megbetegedések. Az ezekből a gombákból kiszabaduló méreganyagok további károsodást okoznak a testben, elsősorban a májat és az agysejteket terhelik meg és károsítják.

Az elsavasodott test első osztályú táptalaj nem csak gombák, hanem baktériumok és egyéb kórokozók számára is. A gombákon kívül ezek is savakat, méreganyagokat, salakanyagokat termelnek, ürítenek és választanak ki, amik krónikus fáradtságot, allergiát, emésztési zavarokat, fejfájást, bőr- és ízületi problémákat okozhatnak és a sejtjeink hozzáidomulását, megváltozását idézik elő.

Innen már csak egy lépés és kialakulhat a rákos elfajulás.

A szervezetnek szüksége van zsírra ( a bőr alatti zsírréteg, az erek falára lerakódott koleszterin), mert a zsír a savakat megköti, ezért nyilvánvalóan mindent elkövet az elsavasodott testünk, hogy ne tudjunk megszabadulni a felhalmozott savlekötő anyagától, a zsírtól. Ellenkező esetben veszélybe sodródna testünk. Ezért tudnak olyan nehezen fogyni az elsavasodásban szenvedő emberek.

A legfontosabb, amit ezzel a tájékoztatóval szerettem volna bemutatni, a következő:

A bázisoknak (lúgoknak ) kettős szerepük van:

- közreműködés az emésztőnedv képzésében,
- savtalanítás.

Magyarázat:

A pH-érték arra utal, hogy mennyire savas vagy lúgos (bázikus) egy oldal. Semleges pH érték: 7.0, a savas pH-érték 1.0-6,9-ig, a lúgos pH-érték 7,1-től fölfelé. A pH9 tízszer lúgosabb, mint a pH8 és százszor lúgosabb, mint a pH7. Viszont a pH-4 tízszer savasabb, mint a pH5, százszor savasabb, mint a pH6 és ezerszer savasabb, mint a pH7. Minél alacsonyabb a pH érték, annál savasabb és minél magasabb a pH-érték, annál lúgosabb az oldat.

Hogyan csináld ha változtatni akarsz

A savas pH rossz. Értem?! Ezért lúgosítani kell, de mégis hogyan? Nos, ennek most alaposan utánanéztünk! Vannak alapvető dolgok, amiket be kell tartani, ha tetszik, ha nem. A testmozgás legyen a mindennapi rutinunk része, mint az evés, mondjuk. Nem, hiszem, hogy nincs időd, mennyit nézel tévét? Na, cseréld le. Még ma le kell szokni a cigiről! Nem könnyű, tudom miről beszélek, én is szívtam régen.  Alkoholt csak módjával, töményet és sört ne, bort lehet, persze ne tablettásat, de gondolom ez eszedbe sem jutott. A legfontosabb az étkezés, akkor részletezzük!

A testet hidratálni kell, mégpedig lúgos folyadékkal, és lúgosító ételekkel. Testünk 70%-át víz alkotja. Az étel utáni csillapíthatatlan sóvárgás gyakran a test víz iránti könyörgése. A szomjúságérzés helyett az ember gyakran tévesen éhséget érez, viszont ahogy elkezd vízzel hidratálni, fokozatosan kifejlődik a szomjúságérzete is.

Víz, víz, tiszta víz

Egy mentes vizet legyen szíves! Ezt a mondatot tanuld be, és bárhol kérdezik, mit szeretnél inni, ez legyen a válaszod! A savanyú nem mindig savasít. A száraz bor, a savanyított tejtermékek, a savanyú gyümölcsök és zöldségfélék - ízükkel ellentétben – lúgosító hatást keltenek a szervezetben. Minden étkezés előtt és után igyál citrommal felütött vizet. A lúgosítás alapszabálya, naponta tizenkétszer két deci citromos víz - minden pohár vízben egy evőkanál citromlével - elfogyasztása. Tehát felébredsz, eltolsz egy pohár citromos vizet, majd minden étkezés előtt és után és persze lefekvéskor. Kerüld: sör, kóla, pasztőrözött tej, szénsavas italok, cukrozott italok, mesterséges cuccok.

Természetesen

Egy nagyon bölcs ember azt mondta: "Legyen táplálékunk olyan természetes, amilyen csak lehet." Tehát kerüljük a tartósított kajákat, a konzervált eledeleket. Leginkább azt együk, ami természetesen létezik. A legegyszerűbb, ha sorolom:

Savasító ételek, tehát kerüld!

Kenyér és gabona: rizs, kenyér, kukoricapehely, tésztafélék tojással, tésztafélék tojás nélkül, grahamkenyér, tojás, zabpehely. Tejtermékek: tejszín, joghurt, lágy sajt, zsíros túró, camembert, kemény sajt, ömlesztett sajt. Magvak: mogyorókrém, földimogyoró, pisztácia. Húsok: sertéshús, kacsa, tyúkhús, borjúhús, pulykahús, májas hurka, pisztráng, szalámi, liba, sertésmáj. És akkor az édességek: kristálycukor, keserű csokoládé, jégkrém, tejcsokoládé, teasütemény. És sajnos vannak olyan zöldségek is, amik savasítanak: zöldborsó, lencse, bab.

Kánaán a testnek

Akkor jöjjenek a lúgosító ételek, szépen sorban. Zöldek: spenót , petrezselyem, kelkáposzta, karalábé, metélőhagyma, zeller, sárgarépa, cukkini, kelbimbó, burgonya, karfiol, hónapos retek, padlizsán, paradicsom, zöldbab, fejes saláta, kínai kel, fokhagyma, vöröshagyma, gomba, zöldpaprika, brokkoli, uborka. Husi: hering, tőkehal, édesvízi halak és mindenféle tengeri herkentyű. Gyümölcsöt minden mennyiségben, fel sem sorolom, annyit mondok, hogy a legjobban a banán lúgosít. Persze, hogy ehetsz édességet: dzsemet, lekvárt, mogyorókrémet, és fagyit és mézet! Azért ezek a kaják finomak, és tényleg nem kell sanyargatni a szervezetedet, mire lúgos lesz.

Segítség

Ha mindezt kevésnek ítéled, fogyassz lúgos vizet - ezt egyre több bioboltban beszerezheted, de interneten is rendelhetsz, s természetgyógyászhoz fordulva, de jó forrásból beszerezve a lúgosító port is fogyaszthatod.  Sőt vannak már lúgos vizet előállító víztisztító készülékek is.

 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet