Még mielőtt nekifutnánk, nézzük meg kulcsszavakban, hogy miről lesz szó, így előre eldöntheted, hogy tovább szeretnél-e olvasni, vagy csak a téged érdeklő részt nézed meg.
Kezdjük akkor mindjárt a legérdekesebb részével, melyet komolyan is kell venni. A gerinces állatok (kivéve a főemlősök, denevérek és az ember) többsége képes saját maga előállítani a szervezetéhez szükséges C vitamin mennyiséget. Így például a legkisebb kutyáktól kezdve a disznókon át a madarakig bezárólag. Ezért nekik roppant egyszerű életük van, mert nem kell odafigyelni a c vitamin bevitelére, ezért is betegednek meg az állatok ritkábban az embereknél.
Miért betegek az emberek?
Mert nem visznek be megfelelő mennyiségő C vitamint! Ha már a fenti példánál vagyunk, akkor elmondhatjuk, hogy az állatok ezért nem betegszenek meg. No, de mennyi az annyi? Ha azt vizsgáljuk, hogy az állatok mennyi C vitamint termelnek, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy egy 68 kg-os ember számára naponta 12000 – azaz tizenkétezer – mg C vitamint kell a szervezetébe bevinni. Érdekes, de inkább elszomorító tény, hogy az orvostudomány az RDA szerinti szükséges mennyiséget 60 mg-ban határozza meg.
Az ésszerű alternatív tudomány 3-15 g-ot javasol naponta
az embereknek, tehát 3000 – 15000 mg szükséges ahhoz,
hogy szervezetünk ellenálló legyen a betegségekkel szemben.
Ha utánaszámolunk, akkor hamar kiderül, hogy ezt a mennyiséget szinte majdnem lehetetlen táplálék (pl. csümölcsök) formájában bevinni, ezért szükséges azt külön vitamin formájában fogyasztani.
A C vitamin gyógyító és egészségmegörző hatása
A C vitamin, vagyis az aszkorbinsav a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns. Minden szövetnek, sejtnek szüksége van a sejten belüli és kivüli funkciójához egyaránt. Egyik legfontosabb tulajdonsága – ami minden antioxidánsra igaz -, hogy megköti a szabadgyököket, melyek elszaporodása mindig betegségekhez vezet.
A C vitamin minden betegséget gyógyít!
Ez pontosan így van. Annyira szüksége van a szervezetünknek rá, mint a vízre. Ha egy bizonyos szint alá süllyed a testünkben lévő mennyiség, akkor meghalunk. Ilyenről azért nem hallani, mert a legtöbb élelmiszerben van aszkorbinsav (adalékanyagként), és táplálék formájában (gyümölcs, zöldség) is beviszünk valamekkora mennyiséget. Természetesen ez koránt sem egyenlő az ajánlott mennyiséggel, pusztán az életben maradást szolgálja.
Fontos: azért kell naponta fogyasztani, mert a szervezet nem tárolja a c vitamint, hanem azonnal felhasználja (hiszen szüksége van rá), ezért rendszeres bevitel az indokolt.
A c vitamin hátránya és veszélyei
Ez az a pont, amiről nem igen lehet, mit írni. Hátrány? Nem igazán ismeretes. Sokan azt mondják, vesekövet okoz, ez mind csak ijesztgetés. Előírás az is, hogy terhes vagy szoptatós anyák kérdezzék meg kezelőorvosukat a C vitamin fogyasztásáról. Egyébként van egy bizonyos mennyiség, ami felett okozhat hasmenést, de ez egyénektől függ, és nem káros, illetve a tuladagolás veszélyétől sem kell tartani, szervezetünk kidobja a felesleges mennyiséget. Mindenki be tudja állítani a magának megfelelő szintet.
Ha ilyen jó és nem veszélyes, miért nem hirdetik?
Mert, ha mindenki egészséges lenne, akkor nem lenne szükség gyógyszerekre!
Történelem: köszönjük Szentgyörgyi Albert
1937-et írunk, amikor 2 nagyszerű tudóst kell megemlíteni. Az egyik Walter Haworth, aki feltalálta magát a fehérje molekulát, ezért kémiai Nobel-díjat kapott, a másik pedig a már ismertebb Szentgyörgyi Albert, akinek orvosi Nobel-díj járt azért, amit tett a C vitamin kutatásaiért. Ő volt az az “öregember” is, aki 84-es korában felépült a tüdőgyulladásból, ami ebben a korban az esetek 99%-ban nem szokott megtörténni. A titok nyitja egyszerű: a korábban napi 1g mennyiséget megemelte 8g-ra, csak így volt képes kigyógyulni az időskori halálos szindrómából. Neki köszönhetjünk mindazt, amit ma tudunk a c vitaminról, és sokat tett annak érdekében is, hogy minél többet, minél könnyebben tudjunk előállítani belőle.
“A jövőben a C vitamint úgy kell majd árusítani, mint a lisztet. Minden bolt polcain kilós kiszerelésben.” – Szentgyörgyi Albert
A c vitamin kémiája
A tudósabb lelkű olvasóknak is szolgálunk némi plusz információval.
A c vitamin képlete: C6H8O6
Erősen reakcióképes redukálószer, mely remekül oldódik vízben. Előfordulása növékenyben és állati szövetekben is megfigyelhető.
Néhány (100g) növény C vitamin tartalma:
- Csipkebogyó: 400mg
- fenyőtű: 200mg
- petrezselyemlevél: 185mg
- paradicsompaprika: 180mg
- zöldpaprika: 125mg
- káposzta: 87mg
- barack: 50mg
- citrom: 45mg
- burgonya: 24 mg
Ezek alapján most már tudod, melyik gyümölcsöt, vagy zöldséget érdemes fogyasztani : )
A C-vitaminnak két enantiomer párja létezik, úgymint az L-, és D-aszkorbinsav, valamint az L-, és D-izoaszkorbinsav. Az L-aszkorbinsav rendelkezik a legjelentősebb biológiai aktivitással. A D-aszkorbinsav és az L-izoaszkorbinsav csak mesterséges körülmények között fordul elő, vitaminhatásuk elhanyagolható. Az L-aszkorbinsav könnyen dehidroaszkorbinsavvá oxidálódik, mely a szervezetben is lejátszódó reverzibilis folyamat. A dehidroaszkorbinsav teljes értékű Cvitamin hatással rendelkezik, mivel a szervezetben azonnal L- aszkorbinsavvá redukálódik.
Ami fontos! Csak 100%-ban L típusú aszkorbinsavat (C vitamint) szabad fogyasztani, mert az természetes eredetű, ezért bioaktív is. Ellentétben a D típussal. Ha nincs ráírva az adott készítményre, hogy milyen, akkor csaknem biztos, hogy D.
Aszkorbinsav forrása: http://bolt.floravita.hu/aszkorbinsav_c_vitamin_250_g_290?keyword=aszko