Fekete berkenye (ARONIA BERRY)

A fekete berkenye (aronia) a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb "P"-vitamintartalommal (rutin, citrin, heszperidin stb.) rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát, megelőzve azok szklerozisát.

Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a rádioaktív stronciumot és kobaltot, mindemellett nincsen negatív hatással az emberi szervezetre.

A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a "P és K1" vitaminokkal együtt.

Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívűl magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik.

Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen.

Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését.

Ezért fogyasztása előnyös erős vérzések esetén és besugárzással és antikoagulánsokkal történt gyógyítás után. Fogyasztása előnyös a magas vérnyomásos betegek számára a betegség mindhárom stádiumában.

Tartalmaz továbbá jelentős mennyiségű jódot, és van benne A, B2, E, K, PP, vitamin, makro-mikroelemek: kálcium, vas, bór, réz, mangán, molibdén.

 

ORAC egységek Friss gyümölcsökben µg/mg szárazanyag

Mit jelent az ORAC érték?

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.

Minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

Mennyi a napi ajánlott ORAC fogyasztás?

Térségünkben átlagosan kb. 1.500 ORAC-ot juttatunk be étkezésünkkel naponta, az ajánlott napi 3.000-5.000 ORAC értékhez képest, amely ahhoz kell, hogy a szövetek antioxidáns kapacitása szignifikáns mértékben megváltozzon.

Szakemberek szerint ha valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt napi ORAC egység a dupláját is elérheti.

Elder Berry -bodza

Prune-szilva

Bilbery- fekete áfonya

 

Bővebben a Fekete berkenyéről>>>>