Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

 

 

Az immunrendszer természetes erősítésének lehetőségei


Táplálkozás

Immunrendszerünk 85 százaléka az emésztőcsatornában helyezkedik el! Az immunrendszer viszont csak egészséges bélflórával képes a kifogástalan működésre, ami sajnos az antibiotikumok szedése következtében szinte minden embernél nagymértékben károsodott. Fontos tehát regenerálni azt, egyrészt célirányosan, Acidophilus-kúrával, másrészt azzal, hogy tudatosan odafigyelünk a táplálkozásunkra.

Kulcsfontosságú lépés a fehérjebevitel csökkentése, hiszen a többletfehérjétől a szervezet sav-bázis egyensúlyát felborító savak keletkeznek, márpedig savas környezetben az immunrendszer gyengébben működik. Savasító hatásúak a húsfélék, a hal, a tojás, a finomított ételek (fehér liszt, fehér cukor), a vaj, az állati zsiradékok, magas fehérjetartalmuk miatt az olajos magvak (hiába növényi eredetűek), valamint a szója.

Enyhén lúgos állapotban tarthatjuk viszont a szervezetünket, ha minél több nyers ételt, különösen nyers zöldségeket fogyasztunk, amitől az immunrendszerünk is hatékonyabban fog működni. Kiváló lúgosító hatású étel a burgonya, a hagyma, a fokhagyma, a sárgarépa, a saláták és más, nyersen fogyasztott leveles zöldségek, valamint a fűszernövények. Érdemes megjegyezni, hogy bár egyes gyümölcsök savanyú ízűek, mégis lúgosítanak, ha nem keverednek a gyomorban semmivel, azaz ha üres gyomorba kerülnek!


A gyermekek jobb immunműködésével szorosan összefügg a szoptatás. A tapasztalatok szerint a sokáig (legalább 1 évig) szoptatott csecsemők kevésbé fogékonyak a fertőzésekre és az allergiás megbetegedésekre.

Fitoterápia

Az immunrendszer aktivitását fokozó gyógynövények közül az első említésre érdemes a lestyán, mely a vírusok leküzdésében segít a szervezetnek, de az amerikai indián őslakosok előszeretettel használják gombásodások és fertőzések kezelésére is. Hasonló hatékonyságú a keskeny- és a bíborlevelű kasvirág. Ezeket vírusellenes hatásuk mellett meghűlés, influenza és középfülgyulladás kezelésére használják.

A kasvirág gyökerének kivonata herpeszfertőzések gyógyításában is nagyon jól használható. Ez a növény antikarcinogén hatásáról is ismert, tehát rákos betegeknél is nyugodtan használható, különösen, ha az érintett betegnél kemoterápiát alkalmaznak. Emellett véd a gombás fertőzések ellen, és aktivizálja a fehérvérsejtek működését.

Nagyon ősi, közismert immunerősítő a fokhagyma. Pozitívumai, hogy csökkenti a koleszterinszintet, növeli a fehérvérsejtek számát, antikarcinogén hatású, segít a fertőzések leküzdésében és a vérnyomást is csökkenti. A fokhagyma kúraszerű alkalmazása mellett immunerősítés céljából szóba jöhetnek még a következő gyógynövények: édesgyökér, citromfű, párlófű (apróbojtorján), levendula, bazsalikom, csűdfű (astragalus), macskakarom, valamint a homoktövis terméséből készült italok.

Ortomolekuláris medicina
Az immunrendszer helyes működéséhez nélkülözhetetlen:

• a béta-karotin (kajszibarack, brokkoli, csicsóka és tökfélék),
• a közismerten vírusellenes hatású C-vitamin, (citrusfélék, csipkebogyó, paradicsom és fűszernövények, például petrezselyem),
• a B-vitaminok (B2: dió, sörélesztő, kukorica, saláta és káposzta; B6: káposzta, sörélesztő, mák és napraforgómag)
• az E-vitamin (hidegen sajtolt olajok, olajos magvak),
• továbbá a nyomelemek közül a cink.


Dr. Bushika „ehető immunitás”-nak nevezte a teljes értékű gabonaféléket, a búzacsírát, a szezámmagot, a citrusféléket, a barna rizst, a zellert, a spárgát (e zöldségnek kifejezetten magas a szeléntartalma) és a fokhagymát.

Aromaterápia
Az immunrendszert erősítő illóolajok (eukaliptusz-, édeskömény-, fokhagyma-, levendula-, citromfű-, borsmenta- és rozmaringolaj) használhatók belsőleg, de a fürdővízhez is cseppenthetünk belőlük, illetve alkalmasak párologtatásra is.

További természetes módszerek

• A hidroterápiás eljárások közül kifejezetten immunerősítő a váltózuhany, a hideg vizes ledörzsölés és a szauna.
 • Immunerősítő a fehér fagyöngy homeopatikus kivonata, továbbá a tuja, a sisakvirág és a farkasalma különböző hígításai, valamint a Lymphorobal és az Echinacea D4-es hígításban.
 • Immunitásunk fokozása érdekében elengedhetetlen a rendszeres, friss levegőn végzett testmozgás (úszás, futás, kerékpározás, kirándulás).

A fertőzés lelki háttere

A fertőzés tulajdonképpen nem más, mint anyagivá vált konfliktus. Ha az ember lelki szinten olyan összeütközéseket él át, amiket nem tud, vagy nem is akar feldolgozni, akkor ez a be nem vallott vagy felfedezetlen lelki probléma előbb-utóbb átkerül testi szintre, ahol már kénytelen lesz észrevenni az illető. Ha az ember nem nyitja meg a tudatát egy konfliktus előtt, akkor a teste fog megnyílni a kórokozók felé, és kialakul a fertőzés.

A fertőzéses betegeknek ezért mindig fel kellene tenniük a következő kérdéseket, hogy közelebb kerüljenek betegségük lényegéhez, értelméhez:

• Mi az a konfliktus, aminek nem akarok megnyílni, amit nem akarok felfedezni az életemben?
• Melyik az a problémás terület, ami elől kitérek?
• Mi az a bennem zajló konfliktus, amit nem vallok be magamnak?


Ha sikerül megtalálni, feldolgozni és feloldani a konfliktushelyzetet, akkor a fertőzéses betegség is hamarabb elmúlik. Stresszoldó, ezért egyben immunrendszer-erősítő hatásúak továbbá a rendszeresen végzett relaxációs és meditációs gyakorlatok, az autogén tréning, a kineziológiai gyakorlatok, valamint az imádság. Pszichikai szempontok szerint pedig a két legfőbb gyógyító erő az immunrendszerre nézve a nevetés és a szeretet!

Forrás: http://zoldujsag.hu/az-ongyogyitas-abc-je-68-resz

 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet