Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

A barnarizs 7 jótékony hatása.

Ezért fogyaszd bátran!

Mindenki tisztában van azzal, hogy a rizs ősi ételnek számít, de nem tudjuk pontosan, hogy milyen messze nyúlik vissza fogyasztásának kultúrája. A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga.

A négy legnagyobb populációval rendelkező nemzetből három kimagasló mennyiségű rizst fogyaszt, ezek: Kína, India és Indonézia, együttesen 2,5 billió ember. Több mint 40.000 fajtája ismert, ezek közül a barnarizs az egyik legegészségesebb, sokkal táplálóbb, mint szokványosabb, fehér társa. Miért is? Olvass tovább, és megtudod…

 

Finomítatlan, ezért egészségesebb

A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz, és annak fényében távolítanak el róla rétegeket, hogy milyen végterméket szeretnének nyerni. A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről. Mivel további finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.

image002

 

 

A további finomítás eredményeképp lesz a fehér rizs (több réteg lekerül),sőt leggyakrabban még fényezésen is átesik. Sajnos ez a folyamat elpusztítja a B3 vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B7 vitamin 90%-át, mangán és foszfor tartalom felét, vas 60%-át valamint az összes rostot és esszenciális zsírsavakat.

De akkor vajon miért van szükség rá? A válasz egyszerű: a rizs, fehér formájában sokkal tovább eltartható, mint a barna rizs. A rétegekben található esszenciális zsírok a feldolgozás során oxidációnak indulhatnak, mikor levegőre kerülnek, és emiatt hamar megromolhat a rizs.

 

Összetett szénhidrát

A rizs nagyon egészséges összetett szénhidrát, amely keményítőt és rostot is tartalmaz. Az ilyen szénhidrátok lassan emésztődnek, a szervezet folyamatosan nyeri a működéséhez szükséges energiát.

DSC_00411

 

Növényi rostok gazdag forrása

A barnarizs rostban gazdag táplálék – a rostok pedig elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, emésztési problémáink lehetnek (pl. bélrenyheség, szorulás). Egy pohár barnarizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi, valamint csökkenti a koleszterol szintet. A barna rizs rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének

Creamy-Vegan-Protein

Mivel a barna rizsnek kifejezetten magas a rosttartalma, ezért képes a bélperisztaltikát gyorsítani, a széklet mennyiségét növelni, a mérgező bomlástermékeket megkötni, a belekből kiüríteni. A barnarizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken.

 

Szervezetünk támogatója

A rizs, latin nevén Oryza sativa L. kb. 7% fehérjét, 78% szénhidrátot (keményítőt), 0,9% zsírt és 13% vizet tartalmaz. Összetétele a kutatások alapján 99%-ban egyezik a szervezetünk összetételével. Másik nagy előnye, hogy gluténmentes, az erre érzékenyek is fogyaszthatják. Időseknek és gyerekeknek is ajánlott táplálék, nem terheli meg az emésztőrendszert.

Ennek a gabonának a fogyasztásával szemben egyik vércsoportnak sincs ellenjavallata.

Gyorsan teltségérzetet okoz – ezért kiváló eleme lehet a testsúlycsökkentő diétáknak.

 

008edited

 

 

Fehérjében bővelkedik

A barnarizs gyakorlatilag az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen. Már 50 gramm rizs elfogyasztása fedezi a napi fehérjeszükséglet 11%-át.

 

Fontos vitaminok, ásványi anyagok

Kiváló mangánforrás. Egy pohár barnarizs a napi mangán szükséglet 88%-át fedezi. Ez a szénhidrátból és fehérjéből értékes energiát termel, továbbá fontos szerepet tölt be a zsírsav szintézisben és jótékony hatással van az idegrendszerre, segít megőrizni csontjaink ellenálló-képességét és egészségét, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is.


A barnarizs jótékony hatását tovább növeli, hogy gazdag szeléniumban. A szelén igen fontos szerepet játszik sejtjeink védelmében a szabadgyökök támadásai ellen, segít a szívbetegségek megelőzésében, valamint csökkenti a gyulladást.


Tartalmaz magnéziumot – ami elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez, illetve az egészséges izmokhoz és csontokhoz.

 

Értékes zsírok a szervezetnek

A barnarizs külső borítása – azaz korparésze – tartalmaz egy orynazol nevű vegyületet. Ez az anyag váltja ki a vérkoleszterinszint csökkenését. Louisiana állam egyetemén vizsgálatot végeztek, melyben arra keresték a választ, hogy a rizskorpa milyen mértékben képes a koleszterinszintet csökkenteni. A vizsgált személyek napi 100g rizskorpát fogyasztottak három héten át. A felmérés végén a vérkoleszterinszint átlagban 7 százalékkal, ezen belül a káros LDL-koleszterin-szint 10 százalékkal csökkent.

_330brownrice

 

A korpa 18-23% telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaz. Ezek alapvető fontosságúak, omega-3, omega-6, omega-9, amelyek az egészség megtartásához nélkülözhetetlenek

 

Konyhai tipp

Mivel a barna rizs teljes értékű mag, ezért van benne némi zsiradék, így nem marad olyan hosszú ideig friss, mint a fehér. A barna rizst szárazon legfeljebb 6 hónapig tárolhatjuk a szekrényben. Ha mélyhűtőbe tesszük, tovább is eláll.

Receptek:

http://www.nosalty.hu/alapanyag/barnarizs

Források: 

http://www.biocity.hu/blog/a-barnarizs-7-jotekony-hatasa-ezert-fogyaszd-batran/

rd.hu, egeszsegguru.hu, hazipatika.com, tudnodkell.info, fitway.hu, vegafood.hu, antalvali.com

 

 

 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet