Ez a módszer alkalmas arra, hogy tudatunk mélyén meghúzódó félelmeinket és más negatív érzelmeinket felszínre hozva, figyelmünket a külvilág felől magunk felé fordítva.
 
 Visszaadja valamikor elveszített saját szerethetőségünk hitét, aminek birtokában hatalmas lépést tehetünk gyógyulásunk, személyes fejlődésünk érdekében. 

Így egyre tökéletesebbé tehetjük azt a világot is, amelyben élünk. Bármely kezdő anatómia kurzus anyaga világosan leszögezi, hogy fizikai testünk bio-elektromos természetű. 

Ezt magad is megtapasztalhatod: dörzsöld a lábadat a szőnyeghez néhányszor, majd érints meg egy fémtárgyat. 

Néha még láthatod is a statikus elektromosságot, amint az ujjhegyeiden keresztül kisül – de érezni mindenképpen fogod, ha látni nem is. Ha tested nem  lenne elektromos természetű (vezető), ez a jelenség (feltöltődés) nem következhetne be. 

Persze ezek a külső idegen töltések (is) sokszor okoznak galibát (pl.: időjárás, elektroszmog) a finoman hangolt rendszerünkben. 

A hirtelen ránk törő bajok stresszel ugyanígy megbolygatják a belső áramlatokat (energiavonalak, meridiánok) és nyomokat (akadálygócokat) hagynak. 

Sokszor rövid idő alatt el is felejtjük, a kellemetlen eseményeket (védekezésből) de mivel a nyomok megmaradnak zavarják testünk normális működését, és betegséget idéznek elő.