Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

Fluoridos fogkrémek
2009. május 19., kedd, 12:58

Egy felnőttnek több tubus fogkrémet kéne megennie egyszerre, hogy komoly fluorid mérgezést kapjon, gyermekeknél viszont már jóval kisebb mennyiség veszélyes lehet. 

A modern orvostudomány és közegészségügy egyik legádázabb küzdelme a fluorid nevű hatóanyag alkalmazása körül zajlik, amely szinte minden fogkrémben megtalálható, és a fogorvosok többsége szerint a leghatékonyabb ismert fogápoló szer. 

Vannak, akik a fluorid felfedezését és használatát a múlt század egyik legjelentősebb orvosi vívmányának tartják, míg mások a modern kor egyik legnagyobb tévedéseként és halálos méregként beszélnek erről az anyagról. 

Támogatói szerint a fluorid a leghatékonyabb szer a fogak kilyukadásának, azaz szuvasodásának megelőzésére, ezért a gyártóknak érdemes fogkrémbe keverni, a szóda és habosító mellé. Ellenzői viszont se az ivóvízben, sem a fogkrémben nem látják szívesen a fluoridot, sőt, különböző szélsőséges teóriákkal, ötletekkel állnak elő az anyaggal kapcsolatban. 

Számok: Mítoszok és valóság?

A támogatók érvei - a fluorid gyógyszer:

A fluorid tudományosan is bizonyított gyógyhatású készítmény megvédi fogainkat a kártevő baktériumoktól, egyfelől kiirtva őket, másfelől a fogakba épülve, azokat megerősítve javítják természetes védekező rendszerünket. 

A támogatók is elismerik, hogy a fluorid veszélyes anyag, de csak akkor, ha szándékosan lenyeljük, ugyanis a fogmosás során használt fluorid elképesztőben kis mennyiségű veszélyes anyag koncentrációt tartalmaz, a mérgezéshez szükséges mennyiség mindössze egy ezrelékét - legalábbis egy felnőtt esetében. 

Ez azt jelenti, hogy körülbelül százszor kéne fogat mosunk úgy, hogy minden egyes alkalommal lenyeljük egy kicsit a fogkrémből, vagy meg kéne ennünk több tubus fogkrémet, hogy közben nem távozik el szervezetünkből az anyag. 

Egy tubus fogkrém általában 150 milligramm fluoridot tartalmaz, és a súlyos mérgezéshez szükséges adag 1-10 gramm, azaz 1000-10.000 milligramm között mozog. 
Az alsó szám nyílván valóan gyermekekre vonatkozik, akiknél nem árt vigyázni: ha lehet, használjuk csökkentett fluorid tartalmú gyermekfogkrémet és zárjuk el a gyermek elől a felnőtt termékeket. 

Nem baj, ha megeszi a gyermekfogkrémet a kicsi, hiszen abban a legtöbb esetben nincs fluorid, viszont ha felnőtt fogkrémmel teszi ugyanezt, előfordulhat, hogy émelygést érezhet a gyomrában - ez a fluorid mérgezés jelei, ilyenkor nem árt orvoshoz fordulni. 

Az ellenzők érvei - a fluorid méreg:
A szer ellenzői egyfelől természetesnek veszik, hogy a fluorid nagy koncentrációjú méreg, ami részben igaz, hiszen ez a szer a patkányméreg egyik közkedvelt alapanyaga, de ahogy a rágcsálók sem halnának meg egy fogkrém elfogyatása után, mi sem járunk jól, ha a patkányméreg fogkrémhez képest több ezerszeres koncentráltságban előforduló verzióját fogyasztanánk.

Másfelől az ellenzők érvei furcsa összesküvés-elméleteket idéznek, miszerint a fluorid a kommunisták titkos csodaszere, amellyel azokat mérgezik, akik ellenállnak hatalmuknak - e legenda eredet az ötvenes évekbe nyúlik vissza, amikor is a Szovjetunió elkezdte az ivóvizet fluoridozni, majd több nyugati ország követte példáját. Igaz, hogy az ivóvíz fluoridozásának és a fluorid tartamú fogkrémeknek a hatására nyolcvan százalékkal csökkent a fogszuvasodás előfordulása, de ellenzői még ekkor is kommunista trükköt láttak a szer alkalmazásában.

Egyébként Magyarországon, illetve Európa nagyobb részen sem adagolnak fluoridot az ivóvízhez, nálunk ugyanis a konyhasóba keverik az oldatot.

Most akkor mérgező a fogkrémem?

Jó esetben nem. Viszont nem érdemes nagyon sokat enni a pasztából, illetve ne hagyjuk, hogy a gyermekeink könnyen hozzáférjenek a felnőttek fogkrémeihez, tegyük őket magasra, vagy zárjuk el őket. A gyermekfogkrémek nem tartalmaznak fluoridot, a felnőttek pedig elvileg tudják, hogy nem szabad lenyelni a fogkrémet, azért annak az esélye, hogy mérgezést kapjunk igen kicsi, gyakorlailag elenyésző. 

Világszerte éves színten is mindössze pár ezer mérgezéses esetet regisztrálnak, és azoknak nagy része is inkább a patkányméregekenk tudható be. Más kérdés, hogy a túlzott fluorid bevitel elszínezheti fogainkat (ez nem a mérgezés tünete, hanem egy ártalamtlan kémai folyamat, amely a fogakra nincs hatással)

Mindenesetre ha mégis lenyelnénk egy nagyobb mennyiséget, és hányingert, émelygő érzést tapasztalunk, hívjuk fel házorvosunkat, mi a teendő. 

A legolcsóbb, száz-kétszáz forint körüli kínai fogkrémek inkább a bennük található édesítőszerek miatt lehetnek veszélyesek, nem pedig fluorid tartalmúk miatt. 

Fuchs Péter

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/20090519-mergezo-fogkremek-mitosz-es-valosag.html

A természetes élelmiszerekben előforduló fluor mennyisége (ng/100g)
Sárgabarack 2-6
Szilva (apróbb) 2
Mogyoró 3
Citrom, héj nélkül 3
Alma 5
Citromhéj 5
Körte 6
Burgonya, hámozott 9
Burgonya héja 150-1300
Mandula 9
Fehérkáposzta 9
Paradicsom 9
Egres 11
Ribizli 12
Karfiol 12
Zöldbab 15
Cseresznye 18
Sárgarépa 22
Lencse 23
Hagyma 14-48
Zöldborsó 29
Fejessaláta 30
Petrezselyem 134
Majoránna 192
Zeller zöldje 70

Tojás 10-40
Tehéntej 11-90
Tengeri hal 500-1000

Zab 25
Rozs 61
Kukorica 13-740
Rizs 61-78
Búza 70
Köles 20-90

http://www.ketezeregy.hu/egesz/fluor.html

 

 

 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet