Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

Jódban gazdag a lazac

A jódozott só dilemmája: magas vérnyomás, vagy jódhiány?

Milyen természetes megoldás adható a Magyarországon általánosnak mondható jódhiányra?

Források: Tengeri halak, kagyló, garnéla, makréla, szardínia, tenger gyümölcsei, sajtok, tej, tejtermékek, tengeri só.
Hatása: Ez a nyomelem képezi a pajzsmirigy hormonjait, felel a működéséért és az energia-háztartásáért. Elegendő mennyiségű jód gátolja az elhízást, valamint gondoskodik a haj és a köröm növekedéséről.
Napi szükséglet: 200 mikrogramm (terhes nőknél 230).
Jó tanács: Hetente legalább egyszer fogyasszunk tengeri halat, és minden étel készítésekor használjunk inkább jódozott sót.
Hiánytünetek: Fáradtság, levertség, túlsúly, szívdobogásérzés, a végtagok remegése, a pajzsmirigy megnagyobbodása.

Miért van szükségünk jódra?

Az egészséges szervezet egyik alapfeltétele az, hogy a hormonháztartásunk harmonikusan működjön. Minden belső elválasztású mirigyünk kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Hormonrendszerünk minden egyes változását megérezzük és ezek a változások nem minden esetben pozitívak.

Elfogyasztott táplálékaink összetétele, vitamin és ásványianyag tartalma befolyásolja egész testünk működését és ez alól a hormonrendszerünk sem kivétel.

Magyarország számos területe eredendően jódhiányos. Ennek eredményeként a pajzsmirigybetegségek az átlagosnál gyakrabban fordulnak elő hazánkban.

Az immunrendszer karmestere

A pajzsmirigy egy kis mirigyes szerv, amely közvetlenül a bőr és az ádámcsutka alatt helyezkedik el. A mirigy jobb és bal lebenye középen össze van kötve egy kis haránt mirigyállománnyal, így formája egy H betűre emlékeztet. Normálisan a pajzsmirigy nem látható és csak alig tapintható. Betegség hatására azonban megnagyobbodhat, és akkor könnyen kitapinthatóvá válik.

A megnagyobbodott pajzsmirigy már látható dudor az ádámcsutka alatt vagy mellett. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozzák. A hormon hatására a szervezet több fehérjét állít elő és növeli a sejtekben felhasznált oxigén mennyiségét is. A pajzsmirigyhormon előállításához a pajzsmirigynek jódra van szüksége. A pajzsmirigy gyűjti össze a táplálékkal a szervezetbe kerülő

A jód felszívódása függ a szervezet jódtelítettségétől is, de a felszívódását a fluorid és a nitrát is gátolja. Hiányában az anyagcsere lassul, depresszió alakul ki, fiatal korban kreténizmus léphet fel, várandós anyáknál a magzat elhalása, spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenességek jelentkeznek. Általános tünet a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása.

A jód fokozott bevitele emelkedett pajzsmirigyműködést eredményez, toxikus tünetekkel együtt, ezért pajzsmirigy alulműködés esetén feltétlenül, túlműködés esetén azonban szigorúan tilos a jódot pótolni.

);" onmouseout="return nd();" href="http://www.vitalland.hu/glossary/1#term28">jódot és dolgozza fel azt pajzsmirigyhormonná.

A szervezet igen összetett folyamattal, ún. feed-back szabályozással tartja egyensúlyban a pajzsmirigyhormonok szintjét. Ez egy olyan visszacsatolási mechanizmus, amelyben a megfelelő serkentésre adott válasz eredménye szabályozza a serkentőhormon termelődését. A pajzsmirigy normális működéséhez tehát sokféle szervnek és tényezőnek kell jól együttműködnie.

Jód hiány gondok bővebben

  • a pajzsmirigy működési zavara, megnagyobbodása (strumma, golyva)
  • terhes anyáknál spontán abortusz és a koraszülések kialakulása
  • újszülötteknél és gyermekeknél növekedési és fejlődési visszamaradás, törpenövés, késleltetett nemi érés (szélsőséges esetben kreténizmus kifejlődése)
  • felnőtteknél meddőség, fejfájás, levertség, fáradékonyság, fokozott érelmeszesedés kialakulása, illetve a vér-koleszterinszint növekedése, izom- és izületi fájdalmak megjelenése, szexuális aktivitás csökkenése
  • ezenkívül máj-, vese-, epe-, és húgykő betegségek kialakulása, szellemi és fizikai állapot egységes romlása, melynek hátterében anyagcsere problémák állnak

Mennyi jódra van szükségünk?

Az emberi szervezet napi jódszükséglete életkortól függően 40 - 200 mikrogramm között van. Felnőtteknek szükséglete jódból napi 150 mcg, a terhes nőké 175 mcg, szoptató anyáké pedig 200 mcg.

A jódhiányt tudományos és orvosi körökben világszerte globális ökológiai problémának tartják. A világon összesen mintegy másfélmilliárd ember szenved jódhiány miatt. Az ENSZ ezt a problémát a legégetőbbek közé sorolja. A WHO végzi a jódhelyzet felmérését, az UNICEF ismeretterjesztő szemináriumokat szponzorál és forrásokat tár fel az alapvető segítség biztosítására.

A jódot különösen Magyarországon nehéz túladagolni, de azért nem lehetetlen. Ilyenkor fejfájás, pattanások és bőrkiütések jelentkezhetnek. Jód túladagolás a szükséges napi mennyiség 5-20-szoros bevitele esetén alakulhat ki.

Pajzsmirigy rendellenességek

A kialakult pajzsmirigyproblémák kezelése minden esetben az orvos feladata! Megelőzési célzattal vagy orvosi ajánlásra azonban számos lehetőségünk van a szervezetünk számára szükséges mennyiségű szerves jód pótlására.

Kiváló alternatívát kínálnak a tengeri algák, amelyek a szervezet számára jól hasznosítható szerves jódon túl számtalan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Kattintson ide és ismerkedjen meg egy kivételes algakészítmény különleges összetevőivel.

 

A jód "társa" a Szelén
Források
: Édesvízi és tengeri halak, tenger gyümölcsei, tojássárgája, szárnyas- és vörös hús, máj, dió, vaj, citrusfélék, hagyma, paradicsom, brokkoli, lencse, teljes kiőrlésű gabonafélék.
Hatása: Fontos a növekedéshez, a termékenységhez, a haj és a bőr karbantartásához, a látáshoz, a megfelelő agytevékenységhez és pajzsmirigyműködéshez.
Napi szükséglet: Napi adagja férfiaknak 70 mikrogramm, nőknek 55 mikrogramm, de az optimális szelénfogyasztás hosszú távon 100 mikrogramm. Ennél többet csak vírusfertőzések kezeléséhez, illetve a rák gyógyításához szabad használni.
Mérgezési tünetek: Idegesség, depresszió, émelygés, hányinger, fokhagymaszagú lehelet, izzadtság, hajhullás, a körmök törékenysége.
Hiánytünetek: Izomgyengeség, fáradtságérzet, gyulladt bőr, visszamaradott növekedés.

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet