Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

Sterimar – avagy sós orrspray készítése házilag

Téli időszakban ugye könnyen és gyakran eldugulhat az ember orra egy megfázástól, náthától, ilyenkor jól jönnek a légzést és az orrfújást megkönnyítő spray-k. Nem vagyok híve a gyógyszereknek, amig lehet kerülöm őket és amíg nem szükséges, a gyerkőcöknek sem adjuk feleslegesen. Viszont a sós víznek még én sem vagyok ellenére mert az tényleg hasznos része a háztartásnak, sokat tud segíteni nem csak felnőtteknek, gyerekeknek is.

Az orr tisztasága az egészség alapja

Sterimar tengervizes orrspray

Talán nem újdonság a Sterimar neve számotokra sem, téli időszakban jó szolgáltatot tesz sokak számára.

Sterimar  avagy sós orrspray készítése házilag sterimar orrspray sterimar sóoldal orrmosás orr öblítés neti kanna nátha nasipur készítés házilag allergia

A Stremiar nem más, mint tengervizes, sós oldat amit baromi drágán (kb 2500 Ft / 100 ml) meg lehet venni a boltban.

idézek a leírásából:

Összetétel: A készítmény 100 ml-e 31,82 ml tengervízet tartalmaz és környezetbarát nitrogén hajtógázt.

Ami plusz infó még, hogy a fiziológiás oldat nem más, mint só és víz oldata az alábbi arányban: 9 gramm só / 991 gramm víz. (Forrás Wikipedia: Fiziológiás oldat) Itt még azt is el lehet olvasni, hogy tengervíz átlagos sótartalma 3,5%, tehát 1 kg vízben van 35 gramm só.

A fentiek alapján a Sterimar egy nagyon picivel több sót tartalmaz mint a fiziológiás oldalt (1-2 gr/L), de elmondható, hogy szinte ugyanarról van szó.

Szerintem adja magát, hogy ne 25.000 Ft/L áron vegyük meg a Sterimar-t mert az egy pöppet drága, hanem csináljuk meg magunknak otthon.

Orr öblítés, orr mosás

Ami még a témához tartozik, hogy talán nem annyian ismeritek a Nasipur vagy a Neti kannaelőnyeit, pedig nem újkeletű dologról van szó ha a téma az orrmosás, orr öblítés. Allergiára, arcüreg gyulladásra, megfázásra stb… nagyon-nagyon ajánlott, érdemes kicsit utánaolvasni bővebben is azon túl hogy itt megemlítem, mert súlyos tízezreket, álmatlan éjszakákat, rossz közérzetet és több kilógrammnyi taknyos szebkendőt lehet vele kiváltani. :)

Mi kell hozzá az otthoni orrspray elkészítéséhez?

 • kell valami spray amiből majd ki lehet fújni az oldatot
 • kell só (jódozatlan tiszta tengeri só vagy himalája kristálysó vagy pl. Nasipur só
 • kell tiszta víz
A spray a legegyszerűbb talán, mivel ilyet a gyógyszertárakban lehet venni, 3 különböző méretben legalább. Az ára kb 300 Ft, ez tartalmazza az üveget, a zárókupakot, a spray feltétet és a pumpás részt. Ahogy a képen is látható.
 
Sterimar  avagy sós orrspray készítése házilag spray uveg gyogyszertar sterimar sóoldal orrmosás orr öblítés neti kanna nátha nasipur készítés házilag allergia
 
Szerintem bőven elég a kicsi is vagy a közepes méret, mert a kicsi mérete kb megfelel annak ami általában orrcsepp és orrspay kapcsán ismert (Otrivin, Nasivin stb…), de a közepes méret sem sokkal nagyobb. A különbség közöttük az alábbi képen is látható.
 
Sterimar  avagy sós orrspray készítése házilag kis es kozepes meretu uveg sterimar sóoldal orrmosás orr öblítés neti kanna nátha nasipur készítés házilag allergia
 
Tehát az üveg adott, nézzük a sót. Nem véletlenül linkeltem be fentebb a Nasipur-t, mert ennek só utántöltőjéhez könnyen hozzá lehet jutni, nem is nagyon igényel utánajárást. Igaz nem a legolcsóbb, sőt … de ha nem szeretnél kísértetezni más sóval (vagy ha amúgy is rendelkezésre áll már a háztartásban), jó választás lehet.
 
A Nasipur sójából sem kell sok. Dupla zacskók vannak benne, 1-1 adagból (ami 2 db zacskót jelent) 2.5 dl sós oldat készíthető el. Tehát már ez is jóval több, mint amire szükség lehet, úgyhogy én inkább ajánlanám csak fél adag használatát és 1-1.25 dl oldat készítését.

Sterimar  avagy sós orrspray készítése házilag nasipur so sterimar sóoldal orrmosás orr öblítés neti kanna nátha nasipur készítés házilag allergia

A víz lehetne csapvíz is, de ha biztosra akarsz menni, forralj fel 1 dl vizet és ahhoz add hozzá a Nasipur sót. Annak ugye csak fele (1 db tasak) kell, szerencsére ez könnyen megoldható.

Sterimar  avagy sós orrspray készítése házilag nasipur orroblito so sterimar sóoldal orrmosás orr öblítés neti kanna nátha nasipur készítés házilag allergia

Innentől kezdve ugye elég egyértelmű, hogy kész is vagyunk .. a víz felforralása után hozzáadsz egy tasak sót picit több mint 1 dl vízhez, majd mikor kihűlt, legalább 2-3 üvegcsényi sós oldatod van amit az üvegbe töltve ugyanúgy használhatsz, mint egy Sterimar spray-t.

Gyári vs otthoni sós oldalt

A fentiekből könnyen ki lehet számolni, hogy még a viszonylag drága Nasipur sóval is összesen ennyiből jössz ki:

 • Nasipur só (30 adag) = 1500 Ft // ez elég 30 x 2.5 dl oldathoz tehát 7.5 L lesz belőle
 • Orrspray üveg = 300 Ft
 • Víz = ez most hadd számoljam úgy, hogy ingyen van a csapból :)

Gavallérkénként felfele kerekítve sem több mint 2000 Ft az orrspay és hozzá 7.5 L oldat. Ezt most hasonlítsd össze a kb 2500 Ft-ért megvásárolható 0.1 L-nyi Sterimarhoz.

Ha a Sterimar áraival számolnék, akkor elkészítettem itthon 180 – 190.000 Ft-nyi oldatot.

Vagy ha másképp közelítem meg, akkor itthon 100 ml ilyen oldat előállítása megvan 26-27 Ft-ból a 2500 Ft helyett … nem rossz, igaz? Azt kell mondjam, hogy óriási biznisz sós vizet árulni! :P

Forrás: http://blog.harder.hu/sterimar-avagy-sos-orrspray-keszitese-hazilag/

Mindezek kezelhetők az orr rendszeres takarításával

 

Az orr és melléküregei

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet